Szkoła Podstawowa nr 4 w Mysłowicach
O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku!
La Bûche de Noël - tradycyjne ciasto spożywane we Francji podczas świąt Bożego Narodzenia, des huîtres – ostrygi, la crèche - żłóbek, la dinde aux marrons - indyk z kasztanami, o tych francuskich przysmakach oraz zwyczajach bożonarodzeniowych i noworocznych uczniowie dowiedzieli się od pani Dagmary Dwornik - Durr (pracownik mediateki) i pana Aurelien Durr (doktor historii, pracownik archiwum i wykładowca na uniwersytetach w Miluzie i Dijon) z Francji, którzy na zaproszenie Mateusza z kl. VIIa odwiedzili we wtorek 18 grudnia uczniów w trakcie zajęć z innowacji języka francuskiego.
Serdecznie dziękujemy naszym gościom za wizytę w naszej szkole mając nadzieję, że będzie jeszcze okazja do kolejnego spotkania!
Ostatnie zajęcia z francuskiego przed przerwą świąteczną upłynęły również w świątecznej atmosferze, przy słodkich przysmakach i wspólnym śpiewie kolęd po francusku.
Galeria
O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku
O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku
O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku
O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku
O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku
O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku
O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku