Szkoła Podstawowa nr 4 w Mysłowicach

O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku!

18 grudnia 2018

La Bûche de Noël - tradycyjne ciasto spożywane we Francji podczas świąt Bożego Narodzenia, des huîtres – ostrygi, la crèche - żłóbek, la dinde aux marrons - indyk z kasztanami, o tych francuskich przysmakach oraz zwyczajach bożonarodzeniowych i noworocznych uczniowie dowiedzieli się od pani Dagmary Dwornik - Durr (pracownik mediateki) i pana Aurelien Durr (doktor historii, pracownik archiwum i wykładowca na uniwersytetach w Miluzie i Dijon) z Francji, którzy na zaproszenie Mateusza z kl. VIIa odwiedzili we wtorek 18 grudnia uczniów w trakcie zajęć z innowacji języka francuskiego.

 

Serdecznie dziękujemy naszym gościom za wizytę w naszej szkole mając nadzieję, że będzie jeszcze okazja do kolejnego spotkania!

Ostatnie zajęcia z francuskiego przed przerwą świąteczną upłynęły również w świątecznej atmosferze, przy słodkich przysmakach i wspólnym śpiewie kolęd po francusku.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

    O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

  • Powiększ zdjęcie O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

    O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

  • Powiększ zdjęcie O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

    O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

  • Powiększ zdjęcie O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

    O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

  • Powiększ zdjęcie O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

    O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

  • Powiększ zdjęcie O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

    O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

  • Powiększ zdjęcie O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku

    O tradycjach i zwyczajach bożonarodzeniowych po francusku