Szkoła Podstawowa nr 4 w Mysłowicach
VI edycja Konkursu „KULINARNE VARIÉTÉ”
5 marca 2019 r. w naszej szkole odbyła się VI edycja Konkursu „KULINARNE VARIÉTÉ”. Konkurs ten adresowany był do uczniów lubiących gotować, przygotowywać desery, piec ciasta, ciasteczka,itp.
Tegoroczna edycja konkursu związana była z tłustym czwartkiem, a właściwie tłustym wtorkiem „MARDI GRAS”, ponieważ Francuzi nie obchodzą tłustego czwartku tak jak my natomiast w ostatnim dniu karnawału obchodzą właśnie tłusty wtorek.
W tym dniu na francuskich stołach królują
CRÊPES czyli NALEŚNIKI,
BEIGNETS czyli PĄCZKI,
MERVEILLES czyli FAWORKI!
Organizatorem konkursu z ramienia Szkoły była Pani Mirosława Bogacz.
Zadanie uczniów polegało na przyniesieniu min. 5 własnoręcznie usmażonych w domu naleśników,
oraz jadalnych elementów do dekoracji naleśników. Uczniowie mieli zaledwie 20 min na udekorowanie naleśników tak, aby jego wygląd kojarzył się z Francją z wykorzystaniem tylko jadalnych elementów dekoracyjnych. Zadanie było trudne ze względu na konieczność spełnienia wymogów konkursowych, które obejmowały nie tylko wykonanie naleśnika we francuskim stylu ale wykonanie go w estetyczny, smakowity i pomysłowy sposób.
W skład konkursowego Jury weszły Mirsława Bogacz – specjalista od kultury i tradycji Francji, Przewodnicząca Rady Rodziców Pani Izabela Sanhen, Szefowe Szkolnej Kuchni Bożena Dubiel i Beata Piętak.
Po długich naradach wyłoniono zwycięzców konkursu:
I miejsce -Wiktoria Bancerz kl. 7a
II miejsce – Michał Sorek kl. 3c (Gimnazjum)
III miejsce – Paweł Szymański kl. 3d (Gimnazjum)
Wyróżnienia otrzymali:
Julia Marcinkowska kl.6a
Ewa Grabowska kl.7a
Julia Stępnik kl.7a
Alicja Dobińska kl. 3c (Gimnazjum)
Nagrody dla laureatów konkursu zostaną wręczone 20 marca 2019r. na Dniu Frankofonii, na który serdecznie zapraszamy.